Clothes PROJECT

Proiectul de distribuire de îmbrăcăminte a fost inspirat de cuvintele Domnului Isus: „am fost gol și M-ați îmbrăcat”. Totuși, acesta nu a fost singurul motiv ce a determinat începerea acestui proiect, ci și lipsa surselor și a resurselor de a-și procura singuri îmbrăcăminte. Condițiile precare, lipsa accesului la apă curentă și detergent, ce este o raritate, a dat formă nevoii constante de distribuire a hainelor. Astfel, este de la sine înțeles că îmbrăcămintea se uzează foarte repede.

Ținând cont de cele două sezoane existente în Africa, rece și ploios, hainele ce se oferă sunt variate: de la haine subțiri la haine foarte groase, inclusiv pelerine de ploaie.

Distribuirea de îmbrăcăminte se realizează atât pe toate satele din Bushmanland, cât și copiilor de la școală.

Cel puțin o dată pe an se oferă îmbrăcăminte pentru toată zona în care se merge în misiune. Deoarece localnicii se cunosc între ei, hainele sunt împărțite în cele aproximativ 60 de sate, pentru a evita generarea nemulțumirii și a disputelor.

În ceea ce privește școala, nu poți educa pe cineva care nu are împlinite măcar nevoile rudimentare. Din acest motiv, se oferă copiilor care vin la școală haine și încălțăminte de cel puțin 3 ori pe an.

„Mă plimbam în apropierea școlii pe drumul ce duce înspre biserica din Restcamp împreună cu altă voluntară din bază. Pe lângă noi, au trecut două fetițe, între 7 și 9 ani ca vârstă. Păreau ca într-o piesă de teatru, jucând rolul unor mame africane, cu un copil în spate prins într-un suport făcut din cârpe. Mergeau foarte serios pe drum. Le-am oprit și am început să vorbim. Se jucau de-a mama și copilul. Copilul era de fapt o păpușă făcută din cârpe, aproape de dimensiunea unui bebeluș real. Erau foarte fericite. Le-am cerut să ne aducă să vedem și celelalte păpuși pe care și le-au făcut singure din cârpe ca să aibă jucării. Erau micuțe și drăgălașe. Frumusețe în simplitate. Atât.”

Condițiile precare i-au făcut să fie creative. Hainele uzate se transformă în păpuși.

Proiectul de distribuire de îmbrăcăminte este extrem de amplu și implică foarte multă energie și resurse, însă reacțiile localnicilor sunt pe măsură.