Orphan PROJECT

Să fii orfan este greu, dar să fii orfan în Africa este și mai greu. Pe lângă faptul că în Africa copiii suferă de foame și de anumite boli, multora dintre ei viața le este și mai grea prin faptul că nu au pe nimeni cărora să le spună mamă și tată. Poveștile de viață ale acestor copii sunt cu adevărat dramatice.

Am mers în vizită la un băiat orfan din sat (Otto). Stătea cu mai mulți băieți la un foc mic, care aproape se stingea și era foarte frig. Știam că are probleme în timpul nopții cu visele. El suferă foarte mult din cauză că este orfan, iar cel mai bun frate al lui a fost omorât de alt om. Părinții lui au murit într-un accident de mașină și el suferă foarte mult din cauza asta și își amintește toate momentele din trecut. Plângeam în mine când mă uitam în ochii lui și vedeam atâta durere și tristețe adâncă… Nu îmi venea să cred cât de mult suferă...” – mărturia unei voluntare.

Nu doar cazul lui Otto este așa. Fiecare orfan are povara trecutului în amintirile lui. Alte cazuri întâlnite, la fel de dureroase, sunt ale acelor copii orfani de un părinte și abandonați de celălalt. Copiii știu că părinții lor și-au refăcut viața în altă parte, cu o altă familie, iar ei au fost lăsați în urmă.

În ciuda acestor lucruri, impresionant este cum oamenii din sat primesc astfel de copii în ograda lor și se îngrijesc de ei. Împart din puținul lor pentru a nu lăsa pe altul să moară de foame.

Pe lângă ajutorul social și umanitar pe care îl implică, proiectul de orfani este și o ușă de evanghelizare. În satul Restcamp, copiii orfani sunt chemați săptămânal pentru a li se oferi un pachet de alimente. Pachetul de bază conține alimente neperisabile, însă, în funcție de donațiile existente în bază, acesta este ajustat. Copiii sunt foarte fericiți când, pe lângă paste și ulei, găsesc în pachet și bomboane. Înainte de a li se oferi acest pachet, copiii se bucură de un timp împreună cu voluntarii care se ocupă de acest proiect: cântă, se roagă sau chiar ascultă o poveste biblică.

Acest proiect nu este un simplu proiect, ci este respectarea Cuvântului lui Dumnezeu: „Religia curată și nepângărită înaintea lui Dumnezeu Tatăl este aceasta: să cercetăm pe orfani și pe văduve în necazurile lor (…)” – Iacov 1:27