Living Water PROJECT

Proiectul de răspândire a Evangheliei presupune evanghelizarea propriu-zisă, formarea de ucenici, formarea de lideri, învățătură sistematică şi propovăduirea către triburile vecine care intră în contact cu tribul San.

Rezultatele consemnate la finele anului 2019 constau în existența unui număr de 60 de biserici slujite constant, în peste 700 de persoane convertite, în 17 sate unde s-au oficiat botezuri pe parcursul anului respectiv, în 8 botezuri cu persoane din rândul voluntarilor, în pregătirea a 40 de lideri formați pentru lucrare, în implicarea echipei Kalahari în alte patru zone din Namibia în alte două zone din Botswana. Toate aceste demersuri au atins zeci de sate. 

În zona Okongo, din tribul Ovambo, la 600 km de baza Kalahari New Hope, s-a început amenajarea unui punct de misiune. Am văzut de-a lungul timpului nevoia ca misiunea Kalahari New Hope să se implice și în rândul altor triburi din Namibia. Astfel că în anul 2019 misiunea noastră s-a implicat și în triburile Ovambo, Kavango, Mbukushu, Motswana. Departamentul de misiune se confruntă cu o nevoie acută de voluntari care să fie dedicați trup și suflet. 

Oamenii sunt atinși de propovăduirea Cuvântului Evangheliei. Ei se hotărăsc să Îl urmeze pe Cristos, trec prin cateheză și apoi sunt botezați. În tot ținutul boșiman se știe că oricine ia botezul devine astfel mesager al Domnului. Îi învățăm că oriunde vor merge, ei trebuie să vestească Evanghelia. În acest fel îi responsabilizăm și evităm starea de nepăsare spirituală. 

Dorința noastră este să deschidem o bază de misiune și în nordul țării, în Divundu, o regiune situată la aproximativ 500 de km de baza noastră de misiune din Tsumkwe. Regiunea respectivă este învecinată la est cu Botswana și ne dorim să ajungem cu Evanghelia și acolo.

Adevărul a dus povestea misionară mai departe a fost și va rămâne unul singur: „Iată-mă, trimite-mă!”

În 2009, misiunea de evanghelizare pe sate s-a început cu o pereche de măgăruși. Și atunci, ca și acum, principala provocare nu a fost mijlocul de transport. Mai târziu și-a făcut apariția și o motocicletă, iar astăzi, în 2020, misiunea pe sate se face cu un total de 10 mașini de teren. Și totuși, rămâne aceeași provocare: „Caut printre ei un om care să înalțe un zid şi să stea în mijlocul spărturii înaintea Mea pentru ţară, ca să n-o nimicesc.”

Experiențele și mărturiile; atât ale voluntarilor, cât și ale boșimanilor convertiți; glăsuiesc toate același adevăr: Dumnezeu iubește acest trib și Isus Hristos a plătit prețul răscumpărării și pentru el. Misiunea Kalahari New Hope este și ea parte a planului lui Dumnezeu. Kalahari New Hope nu este reprezentată doar de grupurile de voluntari, ci ea înseamnă și un grup de biserici care o susțin din punct de vedere spiritual, material și financiar. Există, de asemenea, un grup de pastori inimoși și frați dedicați ce au format Asociația Kalahari New Hope prin care este coordonată lucrarea spirituală și toate activitățile și proiectele ei. Aestora li se alătură familiile voluntarilor, celelalte misiuni cu care Kalahari New Hope cooperează, persoanele care într-un mod direct sau indirect au legătură cu misiunea noastră. Întoarcerea la Hristos a unui om poate dura doar o clipă, însă trecerea unui popor de la o viață guvernată de vrăjitorie la o viață creștină poate transcede mai multe generații.

Lucrarea spirituală se desfășoară în conformitate cu Biblia. Unul dintre principiile de bază ale slujirii trebuie subliniat: proiectele umanitare vin în ajutorul oamenilor la nivel material, însă fundamentul lucrării spirituale este doar Isus Hristos.

Plantarea de biserici

Cea mai mare nevoie a lumii este să își cunoască Salvatorul. Întruparea Domnului Isus Hristos pe pământ nu a avut drept scop confortul sau progresul în lumea aceasta, ci salvarea sufletelor de la moarte veșnică. Suntem pe deplin conștienți că misiunea noastră principală este să vestim Evanghelia și să ajutăm la nașterea de comunități care să păstreze vie flacăra credinței. Toate celelalte moduri de slujire sunt circumscrise acestui scop.

Proiectul de plantare de biserici echivalează cu răspândirea Cuvântului lui Dumnezeu în zona Tsumkwe, în mijlocul tribului San, zonă cunoascută în limba engleză cu denumirea de Bushmanland. Există un cumul de proiecte care slujesc aceluiași scop, adică extinderea Bisericii lui Hristos, printre care traducerea Bibliei, școala, formarea liderilor și predicarea Scripturii. 

În procesul de plantare de biserici, cea mai mare nevoie este aceea de a instrui lideri smeriți și capabili.