Education PROJECT

 

 

La fel ca orice început de drum, și începutul școlii  Kalahari New Hope a fost unul anevoios, cu resurse puține și cu personal și mai puțin.

Patruzeci de copii și un profesor au fost de ajuns pentru conturarea unui vis, visul de a oferi acces la educație tribului San. Copii de toate vârstele, adunați laolaltă într-o singură încăpere, au început să descifreze cu pași greoi tainele învățăturii.

Cea care i-a îndrumat cu multă răbdare și dăruire, a fost Lidia Pater. De-a lungul timpului i s-au mai alăturat alți și alți profesori voluntari, iar numărul copiilor a crescut treptat.

“M-am bucurat așa de mult când am fost în Restcamp și m-am întâlnit cu părinții unei fete de la grădiniță, și i-am auzit spunându-mi cu bucurie despre cum fetele lor încearcă să vorbească și să cânte în engleză acasă. Asta a fost o mare bucurie pentru ei, dar și pentru noi a contat foarte mult, deoarece atunci am simțit că tot ceea ce facem nu e în zadar”, spune Lidia Pater.

Școala primară Kalahari New Hope a devenit ceea ce era menită să fie, o nouă speranță. Școala a funcționat fără acreditare din partea Ministerului Educației timp de 6 ani, primind aprobările finale abia în anul 2015. Chiar dacă este recunoscută drept școală privată, ea urmează programa școlară din Namibia. Anul școlar începe în luna ianuarie și se termină în luna decembrie, fiind împărțit în trei trimestre.

De la grădiniță și până la clasa a III-a, copiii au parte de câteva învățătoare, care predau următoarele materii: engleză, matematică, arte, religie, sport și cunoașterea mediului.

Începând cu clasa a IV-a, copii au câte un profesor pentru fiecare subiect în parte: engleză, matematică, biologie, geografie, istorie, agricultură, religie, arte, sport și educație civică.

KNH Primary School are aproximativ 220 de copii. Proiectul funcționează încă de la începutul misiunii, din 2009, și este în continuă dezvoltare. Școala oferă elevilor toate cele necesare participării la activitățile educative, iar pe lângă aceasta acoperă și nevoile lor de bază. Astfel, elevii școlii KNH Primary School primesc haine, uniforme, rechizite, caiete, ghiozdane, încălțăminte, mâncare etc. Donațiile primite pentru acest proiect au îmbunătățit semnificativ calitatea școlii în Kalahari.

Modul de desfășurare al activităților școlare diferă de la an la an în funcție de numărul de profesori implicați. Un lucru constant este faptul că ziua de școală începe cu o rugăciune urmată de micul dejun și se încheie cu rugăciune și masa de prânz.

Pentru o bună desfășurare a activităților este nevoie de un număr aproximativ de 11 profesori dornici să se implice pentru cel puțin un an, motiv pentru care nevoia de voluntari și oameni instruiți în domeniu este una permanentă.