Proiecte sociale

Agricultură în deșert

Când am ajuns în Kalahari, în 2009, împreună cu familia, ne-am dat seama de nevoile mari pe care le aveau localnicii. Zona în care suntem așezați, este o zonă de deșert și împânzit cu tufișuri spinoase și buruieni.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am început să defrișăm zona tăind tufișurilor și scoțându-le rădăcinile. De multe ori rădăcinile ce trebuiau scoase erau mai mari decât coroana vizibilă a tufișului. Astfel a fost pregătit terenul pentru agricultură. Toată această muncă a fost una titanică, consumându-ne mult timp și energie, în condițiile temperaturilor ridicate.

După finalizarea defrișării am început desțelenirea pământului, pregătindu-l pentru o grădină de legume și zarzavaturi. Mai apoi am împrejmuit toată această suprafață cu un gard, pentru protecția culturilor împotriva prădătorilor și animalelor sălbatice din zonă.

În grădină cultivăm o gamă largă de legume, fructe și zarzavaturi: varză, roșii, ardei, castraveți, dovleci, morcovi, pătrunjel, mentă, fasole, cartofi dulci, vinete, struguri, floarea soarelui, pepeni, ridichi, conopidă, gulii etc. Toate acestea sunt produse în grădină și sunt folosite pentru hrana zilnică a copiilor din școală și a voluntarilor.

În baza Kalahari New Hope există doar o fântână, forată la aproximativ 180 de m adâncime. Ea asigură necesarul de apă pentru localnici, pentru baza de misiune, școală și grădină. Din cauza consumului mare de apă, actualmente grădină are doar două hectare și suplinește numai nevoia de hrană a copiilor și a voluntarilor Kalahari New Hope, adică un număr total de aproximativ de 250 de persoane.

Această grădină va fi extinsă în momentul în care vom avea posibilitatea de a fora o altă fântână.

Tot pentru suplimentarea necesarului de hrană în bază s-a amenajat o încăpere destinată creșterii culturilor de ciuperci. Ciupercile aduc un aport special de nutrienți și sunt delicioase pentru boșimani.

Creşterea animalelor: capre, găini, măgari

Creșterea animalelor în baza Kalahari New Hope a început prin donații ce constau în găini, capre și măgari. Actualmente, misiunea dispune de câțiva măgari, de câteva capre și de câteva vaci.
Există un număr de 37 de vaci care aparțin bazei și mai multe găini cu ajutorul cărora se suplinește hrana necesară elevilor, având în vedere costurile necesare susținerii copiilor ce învață la școala Kalahari New Hope.

Aportul sponsorilor individuali ai copiilor nu este suficient, așa că am căutat și căutăm să suplimentăm resursele necesare acoperirii nevoilor prin dezvoltarea unor proiecte de agricultură și creșterea animalelor.

Construcții, confecții metalice

În zona Kalahari bushmanii locuiesc în colibe de paie, acestea nu fac fațăÎn zona Kalahari, boșimanii locuiesc în colibe de paie. Acestea bineînțeles că nu fac față condițiilor dificile din perioada de iarnă, când temperaturile scad noaptea până la -10º C. Pe de altă parte, vara temperaturile urcă până la peste 50º C.

Aceste condiții climatice și de trai fac ca foarte mulți localnici să sufere de TBC și de alte boli grave. În acest sens, voluntarii Kalahari New Hope au dezvoltat o tehnică de construire a unor case cu costuri mici, dar care asigură condiții decente de trai.

Am învățat să producem cărămizi din pământ amestecat cu paie, localnicii învățând și ei și producându-și singuri mai apoi.

S-au construit deja mai multe case destinate familiilor de boșimani și în același timp s-au construit șase căsuțe, cu o cameră, pentru profesori și trei căsuțe, cu câte două camere, pentru voluntari. Acoperișurile și terasele acestor case sunt făcute din tablă zincată.

Cele trei corpuri de clădire ce aparțin școlii găzduiesc cele șapte clase. Sălile de clasă sunt dotate cu mobilier și cu toate lucrurile necesare unei bune desfășurări a activității didactice. Respectând cerințele Ministerului Educației din Namibia, au fost anexate școlii câteva săli necesare pentru garderobă, bibliotecă, sală profesorală și birou directorial. Încă mai sunt unele cerințe neîndeplinite în ceea ce privește dotarea școlii, dar ele urmează a fi implementate în viitorul apropiat.

La construirea caselor au fost implicați și boșimanii, ei învățând astfel să producă cărămizi, să sape fundații, să zidească, să tencuiască, să tragă șape, să vopsească, să confecționeze acoperișuri metalice etc.

În iunie 2014, s-a început săparea a cinci bazine destinate creșterii de pești tilapia, iar câțiva boșimani au fost învățați să confecționeze mese, scaune și alte obiecte din lemn.

Construcții de case

Construcţie Clinică (în desfăşurare...)

Croitorie

Câțiva dintre voluntari sunt implicați în proiectul de croitorie. Prin acest proiect s-au realizat perdelele sălilor de clasă din școală și din casuțele construite, fețe de masă, penare, ghiozdane, șorțuri, diferite articole de îmbrăcăminte pentru copii și voluntari.

Bucătaria și gătitul

Școala Kalahari New Hope are o cantină unde mănâncă zilnic aproximativ 250 de persoane. Mesele sunt servite dimineața și după-masa, iar pentru o parte dintre oameni și seara. Mâncarea este preagătită în bucătăria cantinei de către Cornelia Pater, aceasta primind ajutor din partea localnicelor Estera, Maria, Lucia, Beata și Ana. O parte din produsele folosite în prepararea mâncării provin din grădina bazei, restul produselor fiind cumpărate din Grootfontein, cel mai apropiat oraș, situat la 160 de km.

Spre încântarea și deliciul lor, localnicele au fost învățate să prepare diverse sortimente de mâncare, majoritatea fiind noi pentru ele.

Mecanică

Pe o parte dintre localnici i-am învățat să repare tot ce ține de întreținerea bicicletelor și în același timp au fost învățați lucrurile elementare în domeniul mecanicii auto.

Artizanat

Tribul boșiman este extrem de iscusit în tehnicile de gravură, de pirogravură sau în cioplirea și prelucrarea lemnului. Toți localnicii au fost încurajați să creeze diferite obiecte artizanale, coșulete, farfurii împletite și tot felul de lucruri cioplite, obiecte care ajung să fie oferite cadou celor ce ne vizitează. În schimbul acestor lucruri, misiunea noastră le donează mâncare și îmbrăcăminte.

Forarea de fântâni

Locurile în care boșimanii trăiesc au fost nu de mult bântuite de război. Armatele invadatoare au forat puțuri de apă în trecerea lor pentru a asigura necesarul soldaților. După război acestea au fost abandonate, dar astăzi multe dintre ele au fost repuse în funcțiune de către misionari și sunt foarte utile. Forarea unei fântâni în această zonă este costisitoare, cheltuielile ridicându-se la cca. 25000 de euro pentru un puț. Misiunea noastră intenționează să-și folosească utilajul propriu pentru a fora noi fântâni și a veni în ajutorul familiilor însetate ce merg kilometri întregi pe jos ca să-și care apă cu bidoanele pentru supraviețuire.

Asistență medicală și sanitară

În baza noastră de misiune există o asistentă medicală permanentă, care monitorizează copiii și intervine cu tratamente în caz de necesitate. De asemenea, dispunem de medicamente și de bandaje, fașe etc. donate din bunăvoința fraților. Viziunea noastră pe viitor este ca aici să se înalțe construcția unui dispensar medical și, de ce nu, a unui cabinet stomatologic elementar. În direcția aceasta s-a început construcția unei clinici medicale dar avem nevoie dea autorizație guvernului și de echipamentul necesar unei clinici.