Mărturii din Kalahari

Mărturie anonimă

Când am ajuns în Namibia am găsit frații adunați la părtășie. Ne-au primit cu căldură și s-au rugat pentru noi și pentru protecția noastră pe durata cât vom sluji acolo. După prezentări și câteva discuții am plecat să ne odihnim deoarece eram ostenite de drumul parcurs până în bază.

Dimineața ni s-au prezentat împrejurimile și lucrarea care se face acolo, după care am mers să ajutăm la hală. În timp ce discutam cu celelalte voluntare și sortam hainele (care ulterior sunt distribuite pe sate) a venit Dani la noi și ne-a spus: “fetelor, pregătiți-vă că vom pleca pe sate”. Deoarece eram pentru prima dată în Namibia, nu știam exact în ce constă acea pregătire și ce ar trebui să iau cu mine. După câteva sfaturi din partea celorlalți voluntari, mi-am făcut bagajul și eram gata de plecare.

”Cât vom sta pe sate?”

”Câteva zile.”

Nimeni nu știa exact ce înseamnă acele câteva zile.

Pentru mine, acest lucru era ceva complet nou și având în vedere că îmi place să îmi planific și să îmi organizez lucrurile dinainte, m-a luat total pe nepregătite. Pentru o clipă m-am întrebat dacă nu este lipsă de organizare, însă am înțeles că din contră, este disponibilitate pentru a face voia Lui. Totodată îmi doream să descopăr cât mai multe domenii de implicare ale acestei misiuni și să văd cum Dumnezeu lucrează. Nu am fost dezamăgită în așteptările mele și fiecare ieșire pe sate a fost o experiență uimitoare. Dumnezeu a lucrat într-un mod minunat de fiecare dată. El a ridicat pe cei căzuți, a dat viziune asupra lucrării de evanghelizare și a adus suflete la mântuire.

Din această întâmplare, am desprins două mari lecții care încă îmi răsună în minte:

  1. Am făcut o paralelă între momentul în care am fost luată prin surprindere de faptul că vom pleca pe sate și momentul în care Isus va reveni. Biblia ne spune că “Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiți“. Oare cum ne va găsi? Vom fii noi gata?
  2. A doua lecție este importanța de a sta la îndemâna lui Dumnezeu. Când El Îți spune mergi, tu să mergi, chiar dacă aceasta nu corespunde cu planurile tale, iar când El Îți spune stai, tu să stai. Fii disponibil pentru a împlini planul Său!

El va reveni și-ți va cere socoteală de talantul încredințat. Ce vei răspunde?

Când am fost pentru prima dată în Namibia, am mers pentru o lună. Într-una din zile eram în bush și mă frământam cu gândul de a reveni sau nu în Namibia pentru a sluji la școală. Nu am spus nimănui despre gândul acesta, însă Cel care l-a așezat în mintea și în inima mea Îl cunoștea. Stând de vorbă cu mama Neli printre alte discuții mă întreabă: “Nu te-ai gândit să vii să slujești la școală?” Când am auzit întrebarea timp de câteva secunde am rămas fără cuvinte, apoi am răspuns: “M-am gândit însă momentan nu am luat o decizie”. Nu doream să fie o decizie luată în grabă și am zis în mintea mea: “Doamne dacă e după voia Ta, fă ca acest gând să mă însoțească și după ce voi pleca de aici”. Și așa a fost; acest gând nu m-a părăsit la plecare din Namibia, ci din contră m-a urmărit și s-a accentuat și mai mult.

Însă, acest lucru nu a fost suficient pentru a mă determina să revin. Am cerut Domnului confirmare peste confirmare, iar El a avut răbdare cu mine și a răspuns cu credincioșie.

În momentul în care scriu aceste rânduri, sunt cu bagajele pregătite pentru a răspunde chemării Sale. Desigur, a fost un proces cu multe întrebări, lupte şi frământări, dar El este în controlul tuturor lucrurilor. Dacă şi tu te afli într-un moment al întrebărilor, îți las câteva gânduri asupra cărora să meditezi.

  • Dacă crezi că nu ai abilitățile necesare, că nu ești destul de calificat sau alte lucruri de acest fel, vreau să îți amintesc că Noe nu a fost ales de Dumnezeu să construiască arca datorită talentelor sale în construcții ci datorită ascultării sale. La fel ca Noe, alege să trăiești după voia Lui și să răspunzi chemării Sale și El te va înzestra cu tot ce ai nevoie.
  • Poate te întrebi dacă este voia Domnului şi bine faci, doar să nu fie un fel de eschivare de a lua în serios chemarea.
  • Poate simți chemarea dar nu o poți exprima în cuvinte şi nu o poți explica celor din jur. E în regulă şi dacă nu o vor înțelege toți, şi dacă nu te va susține toată lumea. Atâta timp cât Domnul ți-a făcut chemarea de a lucra pentru El, El este Acela care se va îngriji să Îşi ducă lucrarea până la capăt. Tu fă-ți partea ta şi El cu siguranță şi-o va face pe a Lui!
  • Poate Domnul ți-a făcut deja chemarea, dar tu ai amânat, şi astăzi ca şi pentru Iona Domnul trimite furtuna peste viața ta ca să te trezeşti şi să duci la îndeplinire misiunea încredințată. Nu aștepta să fii în burta peștelui pentru a lua hotărârea de a duce misiunea la îndeplinire.

Câtă vreme se zice: “Astăzi dacă auziți glasul Lui nu vă împietriți inimile, ca în ziua răzvrătirii“. Evrei 3:15

R.M.