Mărturii din Kalahari

Mărturii de la școală

Dragilor, sper că toate lucrurile va merg bine și că sănătatea voastră sporește în toate privințele.

Aș vrea să vă împărtășesc câteva din lucrările pe care Domnul le face în vremea aceasta între noi, aici, în Namibia și în special la școală.

Săptămâna aceasta au început examenele pentru clasele mari, de la a patra la a șaptea, ele fiind nu tocmai ușoare pentru nivelul lor, bushmenii fiind considerați un trib marginalizat și înțelegerea lor este greoaie așa ca nu pot cuprinde toate subiectele care se predau la școală, decât la un nivel inferior. Or, examenele au fost întocmite după curriculum avansat… Au fost depuse eforturi de către profesori pentru a li se explica elevilor de ce e nevoie de atât de multe cunoștințe, când viața lor e atât de simplă și lipsită de atâtea lucruri de care omul civilizat nu s-ar putea lipsi.

 

Joi și vineri au fost zile libere de la Guvern, fiind celebrarea unor Sărbători Naționale, așa că am profitat de timpul acesta ca să avem un seminar de creștere spirituală și profesională cu profesorii și cu bucătăresele de la școală, cu tema Abide in Jesus (Rămânerea în Hristos). Am început cu puțină gimnastică, cântări și rugăciune, după care fratele Jacob ne-a vorbit din Ioan 15, despre Vița și mlădițele și cât de important este să fim conectați cu El, adevărata Viță, ca să putem aduce rod care să rămână pentru eternitate. Ne-a amintit că despărțiți de El nu putem face nimic, că dacă aducem rod, El ne curățește ca să aducem și mai mult rod, iar dacă nu aducem rod, suntem tăiați și aruncați în foc. Ne-am rugat pentru noi, dar și unii pentru alții, pentru a aduce rod pentru El și să fim o voce în pustiul inimilor copiilor cărora slujim. Apoi, împărțiți pe grupe, am discutat diverse studii de caz pe care le întâlnim la școală și cum le putem gestiona.Apoi, am discutat, am scris, am desenat, ce lecții putem învăța de la o lumânare, sare, copii si de la in pliculeț de cold drink (ceva ce bușmenilor le place mult).

Am rămas și noi uimiți de câte lucruri putem învăța de la acestea.

A urmat povestea de viață a lui Helen Keller și discuții despre cum Dumnezeu este în căutarea omului încă din pruncia lui, apoi rolul nemijlocit al disciplinei în viața unui copil și cât de important este un caracter cristocentric în activitatea didactică. A fost un timp deosebit pentru consolidarea relațiilor dintre noi, pentru a ne cunoaște mai bine și pentru a ne apropia mai mult de El. Avem o echipă frumoasă de profesori în care vedem cum Domnul lucrează, formează, crește și își scoate lauda din vase slabe. Numai El să fie înălțat acum și veșnicia întreagă!” 

Ludmila Oprea