Când tu ai colecție de papuci, alții visează doar la o pereche de încălțăminte!

“Papucii noştri!!!

Papucii noştri!!!”

Strigau copiii cu entuziasm şi multă emoție văzând containerul care se îndrepta către bază.

Deoarece aici in Namibia suntem în toiul sezonului rece şi frigul îşi face simțită prezența (peste noapte, dar şi seara şi dimineața), copiilor de la şcoală li s-au oferit haine, însă papuci nu am avut decât pentru cei de la grădiniță şi clasa a I-a.

În fiecare zi ceilalți copilaşi ne întrebau: “Teacher, când primim papuci? Ne este frig la picioare!” Şi într-adevăr nisipul este foarte rece dimineața când ei trebuie să parcurgă câțiva kilometri pe jos pentru a ajunge la şcoală și neavând încălțaminte, vin desculți, tălpi crepate, murdare, înfrigurate… Greu de suportat această realitate!

Răspunsul nostru le aducea tristețe dar şi frustrare pentru că nu înțelegeau de ce nu primesc papuci. Le explicam că nu avem momentan şi îi indemnam să se roage ca Domnul să le trimită papuci. Aşteptam să ajungă cele două containere care erau blocate aici în Namibia încă de la sfârşitul anului trecut. Ne-am unit în rugaciune toți cei din bază şi Domnul care este credincios şi ascultă rugăciunile dar mai ales ale celor nenorociți, a dat izbândă şi la această cauză. Slavă Domnului!

Donații școala KNH
Donații școala KNH
Donații școala KNH
Donații școala KNH
Donații școala KNH

După multe împotriviri din partea celui rău, primul container a ajuns în bază zilele trecute şi am început să îl descărcăm. Deşi suntem puțini voluntari, Domnul ne-a întărit să putem termina cu bine (în aproximativ 17 ore de muncă) și ne bucurăm să avem din nou hambarele pline!
Acum așteptăm ca şi cel de-al doilea container să ajungă cât de curând la noi, pentru ca acesta să fie o binecuvântare pentru poporul boșiman.

Într-o altă împrejurare, îl întrebam pe un băiat din clasa a VI-a:
– Nicolas, te-ai întors la şcoală! De ce ai lipsit aşa mult?
– Am fost la fermă.
– Şi ce ai făcut acolo?
– Am muncit ca să îmi cumpăr papucii aceştia din piciore (pe care mi-i arăta foarte fericit).
– Şi câte zile ai muncit pentru ei?
– Zile?? spuse el
– Sau săptămâni, sau luni?
– 3 săptămâni teacher am muncit pentru ei!

Un alt băiat din clasa a V-a îmi spune:
– Teacher, când se termină şcoala îmi lăsați mie papucii voştri?

Pentru copiii de aici viața nu este tocmai uşoară. Mulți dintre ei suferă nu doar din cauză că nu au cele necesare pentru viața de zi cu zi, cât şi pentru faptul că familiile lor sunt destrămate sau ei fiind chiar orfani. Nicolas este unul din copiii rămaşi fără părinți. De multe ori, comportamentul lui la şcoală nu este unul tocmai exemplar, având în vedere nevoia lui de a atrage atenția şi de a fii băgat în seamă. Însă, nu este vina lui că viața a fost atât de crudă cu el.
În fiecare zi de vineri, copiii orfani ai şcolii KNH primesc câte un pachet cu alimente neperisabile și făină, pentru ai ajuta să facă față mai uşor provocărilor zilnice.
Într-o zi de vineri, Ben (un băiat orfan din clasa a III-a) îmi spune cu zâmbetul pe buze:
– Teacher, azi e vineri; o să merg să îmi iau pachetul! Pentru el ziua de vineri este o reală sărbătoare!

De când am venit aici, de multe ori, o fetiță din clasa a II-a venea la mine în clasă, iar uneori trecând pe lângă mine îmi fura câte o îmbrățişare. Într-una din duminici ajungând la Biserică, m-a îmbrățişat puternic și a stat lipită de mine căutând căldura unei mâini, priviri gingașe și afecțiune. Mama ei a ales de câteva luni să plece de acasă, părăsindu-și soțul şi cei opt copii pentru a trăi cu un alt bărbat. Păcatul aduce extrem de multă suferință peste tot în lume, dar când părinții aleg să păcătuiască, din păcate durerea se răsfrânge și asupra copiilor. Rugați-vă pentru întregirea acestei familii și ca aceștia mai sunt și alții și fie ca Domnul să aducă lumină în acest ținut, oamenii să Îl cunoască pe El, şi să fie mântuiți!

Doresc să vă las cu versurile unei cântări care spun aşa:

“Fă-ţi timp pentru copiii care,
Rămas-au fără de părinţi,
Să dai o simplă sărutare,
Şi-o clipă doar să îi alinţi.
Cât încă ai suflare-n tine,
Lucrează, frate, cu folos,
Căci ce faci pentru El rămâne,
Fă-ţi astăzi timp pentru Hristos.”

Totodată, mulțumim tuturor celor care sunteți părtaşi acestei lucrări într-un mod sau altul!
Domnul să răsplătească orice efort depus!

Rebeca Mihuț, iunie 2023