Exemplu: Extras din jurnalul de misiune – Ianuarie 2020

Feb 1, 2020

 

2 Petru 3:12

“…grabind venirea zilei lui Dumnezeu.”

 

Africa – Namibia – Kalahari (un desert provocator) – tribul san (un trib inconjurat de misterii) – Kalahari New Hope (o misiune plina de viata, de actiune)

sau

Africa (o arena cumplita) – in tribune lumea nevazuta care priveste ca la un spectacol – jos, o invalmaseala cumplita – o lupta pe viata si pe moarte – iadul intreg intra in lupta – de partea cealalta un mic grup de tineri – lacrimi, sudoare, sange, suflete zdrobite, – in intuneric tribul san isi asteapta sentinta sau eliberarea.

E unul si acelasi lucru, depinde cum privesti si cum te raportezi la realitate.

Nu e o aventura, nu e o lucrare omeneasca, nu e o lucrare umanitara, nu e un spectacol la care esti chemat sa privesti. Nu. E un adevarat razboi in care trebuie sa te avanti, si te avanti pentru ca dragostea Domnului te cheama. Dar mai presus de toate acestea, Domnul capetenia ostirii, care vine, grabit de ceea ce se intampla acolo jos.

Poti inchide ochii, poti sa nu intri in lupta, poti colora in cuvinte frumoase, accesibile, si realitatea devine mai placuta. Iar cei ce lupta vor fi coplesiti. Iar cei robiti vor continua sa ramana robi, fara speranta. Iar durerea va creste. Iar Domnul va continua sa intarzie.

Aceasta este marea arena a universului, si, undeva intr-un colt, se afla si misiunea Kalahari New Hope.

Cu siguranta, cand in 2010 familia Pater (Ovidiu, Cornelia, Lidia si Daniel) a fondat aceasta misiune, nu a prevazut cum va fi peste zece ani. Pe atunci erau singuri, inconjurati doar de descurajari, numai focul, acel foc mistuitor ce transforma o jertfa in ardere de tot, a facut ca ei sa continue si sa nu renunte. Au dus greul, singuri, nestiuti de nimeni, cuvintele nu pot cantari provocarile prin care au trecut. Acum, in 2020, dupa zece ani, Asociatia Kalahari New Hope – o misiune complexa si extinsa, sustinuta de biserici din Romania, Europa, SUA, bordul de conducere a misiunii, (format dintr-un grup de pastori si frati dedicati) organizeaza si coordoneaza activitatea echipei Kalahari din Romania si activitatea echipei Kalahari din Africa.

Echipa Kalahari Africa este formata dintr-un numar de voluntari pe termen lung, aproximativ 50 anual, si un numar de voluntari pe termen scurt, aproximativ 20 lunar.

Viziunea este impactarea tribului san prin mesajul Evangheliei, formarea voluntarilor pentru slujire in conditii grele si reabilitarea tinerilor afectati de lumea care zace in cel rau.

Tribul San, raspandit in desertul Kalahari in tarile Namibia, Botswana, Angola, afectat de clima, afectat de desert, afectat de saracie, afectat in trecut de sclavagism, de colonialism, cu personalitatea si demnitatea zdrobite, cu o cultura primitiva, cu o viata impregnata de vrajitorie, sub o teroare permanenta a activitatii demonice, are o singura speranta: Evanghelia.

Echipa Kalahari Africa impartita pe departamente de slujire: educatie, asistenta medicala, misiune, administratie, media, contabilitate, desfasoara mai multe proiecte ce tin de umanitate: school project, medical project, orphans project, clothes project, blanket project, house project, food project, garden project, baby project, funeral project, s.a.. Lucrarea spirituala se desfasoara in conformitate cu Biblia pe tot parcursul procesului de transformare a oamenilor in ucenici ai Domnului. De accentuat unul din principiile slujirii: proiectele umanitare vin in ajutorul umanitatii, pe cand fundamentul lucrarii spirituale este doar Isus Hristos. Acestea sunt strict separate.

Baza de misiune Kalahari New Hope dispune de: un teren de aprox 70ha, din care 20ha infrastructura si 50ha teren agricol, doua fantani, instalatie sanitara, instalatie electrica, un utilaj de foraj fantani, un camion cu macara, o camioneta, 4 tractoare, 10 masini 4×4 pentru misiune, 3 masini pentru administratie, doua masini de transport voluntari. Infrastructura: 6 cladiri pentru scoala, o cantina pentru scoala, cu bucatarie, toaleta, spalatorie, cladirea clinicii cu 5 camere, 15 cladiri pentru locuinte voluntari, o cladire pentru oficialitati guvern, cantina voluntari, cladire devotional, cladire birouri, spalatorie auto, 2 cladiri administratie, 2 garaje auto, atelier auto, atelier constructii, spatiu agricol, spatiu alimente, spatiu haine, spatiu misiune, spatiu croitorie, spalatorie, toalete. Sectorul zootehnic: utilitati pentru capre si gaini.

Departamentul educatie

intr-o mica incapere 20 de copii si o fata de 16 ani ca profesoara. Asa a inceput scoala acum 10 ani. In 2019 o scoala cu toate utilitatile, acreditata de ministerul educatiei namibian, 270 de copii cu 12 profesori albi si trei de culoare, pasesc cu hotarare in implinirea viziunii. Ca o incununare a efortului depus in toti acesti ani, incepand cu anul 2020 ministerul educatiei a aprobat infiintarea liceului in baza de misiune Kalahari New Hope. Liceul este un urmator pas ce face parte din viziune. Continuarea studiilor face posibil ca perioada adolescentei (perioada sensibila din viata, in care copiii devin maturi) sa fie sub supravegherea misiunii Kalahari, prin consiliere, invatatura, sustinere, in asa fel incat adolescentii sa paseasca pe calea crestina. In acesti ani scoala nu a insemnat doar educatie, dimpotriva a fost mai mult o lupta de a salva aceste suflete. In situatia in care se afla acest popor este posibil ca starea lor sa nu se schimbe cu nimic, indiferent daca fac scoala sau nu. Dar ceea ce se schimba este un caracter mai bun, o atitudine de a lupta cu privatiunile, o speranta mai buna, si in final salvarea. Este uimitor ca in toti acesti ani, prin pericolele, bolile si lipsurile indurate, nici un copil nu si-a pierdut viata. Este uimitor ca in toti acesti ani Dumnezeu – Iehova Ire s-a ingrijit permanent de scoala, sa fie hrana, rechizite, profesori, etc. Printre alte activitati ale scolii se numara vizitarea scolilor de stat din bushmanland, scoala duminicala in cadrul bisericilor de pe sate si scoala mobila pentru satele care nu beneficiaza de educatie. Vizitarea scolilor vecine are ca scop incurajarea profesorilor locali de a oferi copiilor educatie si un comportament crestin. Scoala duminicala are ca scop implementarea principiilor crestine copiilor bushmeni. Scoala mobila are ca scop invatarea unui minim de notiuni dar mai mult scopul este relationarea cu copiii bushmeni. Departamentul educatie nevoie de profesori.

Departamentul medical

aceasta latura a slujirii s-a nascut in inima familiei Pater la inceputul misiunii, nu dintr-un manual care sa precizeze ca o baza de misiune trebuie sa aiba si asistenta medicala, ci pe fondul unei realitati crunte ale acestui trib afectat de lipsuri. Totusi au trecut prea multi ani si abia in 2017 s-a inceput construirea clinicii in baza. In anul 2019 clinica a fost data in folosinta. In functie de personalul medical avut la dispozitie, clinica ofera asistenta medicala populatiei din zona, copiilor de la scoala, si coopereaza cu clinicile de stat din zona. Printre alte activitati ale departamentului medical se numara: asistenta medicala mobila pentru satele din bushmanland, implementarea masurilor de igiena pentru toate categoriile de oameni si toate tipurile de activitati casnice si din viata satului, responsabilizarea unor lideri localnici de a verifica si coordona masurile de igiena. Pe viitor clinica va da in folosinta si sectia de stomatologie. Se constata si nevoia unei sectii de maternitate. Departamentul medical dispune si de o masina de interventie. Departamentul medical are nevoie de personal medical.

Departamentul de misiune

adevarul care strabate istoria misionara este dintotdeauna acelasi: disponibilitatea. Cand in 2009 misiunea pe sate a inceput cu o pereche de magarusi iar mai tarziu cu o motocicleta, problema nu a fost mijlocul de transport. Cand in 2019 misiunea pe sate se face cu 10 masini de teren, problema ramane aceeasi: disponibilitatea, o inima total dedicata slujirii si plina de un foc mistuitor. Experientele, marturiile atat ale voluntarilor cat si ale bushmenilor convertiti au o singura cauza: Dumnezeu iubeste acest popor, Isus Hristos a platit pretul rascumpararii si pentru ei, iar misiunea Kalahari face parte din planul lui Dumnezeu. O precizare foarte importanta: misiunea Kalahari nu este doar acel grup de voluntari din bushmanland, misiunea Kalahari inseamna un grup de biserici care sustin spiritual, material si cu voluntari, un grup de pastori si frati dedicati ce au format Asociatia Kalahari, ce coordoneaza lucrarea spirituala si celelalte activitati si proiecte, familiile voluntarilor, celelalte misiuni cu care coopereaza Kalahari, persoane care intr-un mod direct sau indirect au tangenta cu misiunea. Convertirea poate dura de la cateva luni pana la cativa ani dar transformarea unui popor de la o viata impregnata de vrajitorie la o viata crestina se poate intinde de-a lungul a mai multor generatii. Vindecarea unei generatii din punct de vedere social, cultural, afectiv, se poate realiza abia in urmatoarea generatie. Dintre activitatile echipei de misiune putem enumera: evanghelizarea, formarea de ucenici, formarea de lideri, invatatura sistematica, impactarea triburilor vecine care intra in contact cu tribul san, formarea voluntarilor pentru slujire in conditii grele, reabilitarea voluntarilor cu probleme, proiectele umanitare. Rezultatele care pot fi consemnate la finalul anului 2019 sunt: 60 biserici, botezuri in 17 sate (in 2019), 40 lideri, implicarea echipei Kalahari in alte patru zone din Namibia si doua zone din Botswana, aceasta insemnand alte zeci de sate. Intr-una din zone din Namibia (zona Okongo din tribul ovambo, la 500 km de baza Kalahari) s-a inceput amenajarea unui punct de misiune, iar pe viitor realizarea unui post de radio. S-a vazut nevoia ca misiunea Kalahari sa se implice si in celelate triburi pentru ca pe viitor acestea sa aiba o influenta pozitiva asupra tribului sa. Astfel se face ca in 2019 misiunea Kalahari s-a implicat si in triburile ovambo, kavango, mbukushu, tswana. Departamentul de misiune are nevoie de voluntari.

Departamentul administrativ-logistic

sectorul administrativ, sectorul de intretinere, sectorul auto, sectorul de constructii, sectorul agricol, sectorul zootehnic, sectorul croitorie. Acest departament deserveste celelalte departamente de slujire. Complexitatea misiunii face ca oricine vine in baza Kalahari se poate implica eficient in functie de specialitatea care o detine. La ora actuala acest departament este deservit de 5 voluntari si 10 bushmeni. Acest departament are nevoie de voluntari.

Departamentul media

inregistrarea si transmiterea informatiilor. Scopul principal al acestui departament este de a motiva pe crestini sa sustina spiritual misiunea mondiala de inaintare a Evangheliei. Alte scopuri sunt: realizarea feedback-ului (se transmite stadiul slujirii catre sustinatorii ce contribuie la aceasta misiune), incurajarea crestinilor de a se implica in misiune, colaborarea cu alte misiuni, colaborarea cu autoritatile statului. Alte activitati prestate sunt: responsabilitatea vizelor si altor documente necesare functionarii misiunii, consilierea si sustinerea voluntarilor in transmiterea de informatii, realizarea contractelor de voluntariat. Pe viitor in cadrul acestui departament va fi inclus si postul de radio, care momentan este in stadiul de proiect. Pentru ca acest proiect radio sa functioneze, este nevoie pe viitor de personal calificat in acest domeniu.

Departamentul financiar-contabil

realizarea evidentei contabile, gestionarea, repartizarea si realizarea evidentei finantelor. Acest departament este in primul rand sub supravegherea statului, apoi este coordonat de catre bordul de conducere. Gestionarea si repartizarea finantelor are in vedere functionarea proiectelor fixe, finalizarea proiectelor in derulare, planificarea proiectelor in asteptare, preintampinarea nevoilor financiare ale voluntarilor in anumite situatii. Si acest departament are nevoie de personal calificat.

Proiectele umanitare

avand in vedere conditiile de desert si de clima, conditia sociala si alti factori, tribul san are nevoie in continuare de sustinere. In momentul actual acest trib se afla in tranzitie de la starea de nomazi la starea de autohtoni. Desi au ajuns sa-si schimbe mentalitatea si sa inteleaga valoarea educatiei, valoarea muncii, totusi ei nu au unde sa valorifice aceasta schimbare din cauza conditiilor in care traiesc. Totusi vrajitoria are consecintele cele mai devastatoare asupra acestui trib: starea de frica, de deznadejde, de paralizie a vointei, sentimentelor si ratiunii sunt doar cateva efecte ale vrajitoriei. In aceste situatii misiunea Kalahari este nevoita sa continue lucrarea umanitara in acest trib. Aceasta este o solutie de moment, dar in acest moment este singura solutie. Bordul de conducere organizeaza si coordoneaza trimiterea de containere cu diferite produse, si finanteaza proiectele umanitare pe care echipa Kalahari Africa le solicita. In 2019 misiunea Kalahari a distribuit in 60 sate 8 containere cu alimente plus alte cantitati, 2,5 containere cu haine, 1,5 cotainere cu pături, 0,5 container cu saltele, si multe alte produse si materiale care se distribuie zilnic celor care sunt in nevoie. Water project consta in aprovizionarea cu apa, interventii in repararea fantanilor. In 2019 s-au construit si s-au dat in folosinta 8 case model de caramida si doua case model pe structura metalica. Pe viitor acest proiect urmareste construirea de fantani in satele fara apa. Acest proiect se realizeaza in general de catre grupurile de voluntari pe termen scurt. Proiectul ‘orphans’ consta in distribuirea de alimente si alte materiale orfanilor. Baby project consta dintr-un pachet cu ceea ce este necesar noilor nascuti: imbracaminte, alimente, medicamente, lapte praf, pături. Funeral project consta in distribuirea de hrana in satul respectiv si alte materiale necesare pentru aceasta situatie. Un proiect foarte promitator este ‘garden project’- amenajarea de gradini in toate satele. Desi clima, relieful, animalele salbatice afecteaza acest proiect, credem ca pe viitor gradinile vor furniza hrana necesara. Efectiv prin proiectele umanitare, misiunea kalahari se implica in toate aspectele vietii acestui trib. Deoarece lucrarea se extinde, se preconizeaza ca pe viitor se vor extinde si proiectele umanitare. In acest sens misiunea Kalahari are nevoie in continuare de sustinere.

 

Motto-ul Kalahari ramane in continuare acelasi: 

“together we can do more”

Soli Deo Gloria!

[envira-gallery slug=”school-project-gallery”]