Cum sa devin un voluntar?

Vrei sa devii voluntar, dar nu stii ce te asteapta, cu cine sa vorbesti sau cum sa ajungi acolo?

Contacteaza-ne

In primul rand ne dorim sa ne scrii sau sa ne suni pentru a ne comunica intentiile tale si pentru a face cunostinta. Simte-te liber sa ne contactezi prin oricare metoda pe care o gasesti pe pagina de contact.

Procesul de selectie

Va trebui sa completati un formular dupa discutia de cunoastere. Cei ce vor sa plece in Namibia vor avea nevoie de acceptul scris al pastorului/duhovnicului. Pentru aceasta va vom da un model de scrisoare de recomandare, care ulterior completarii va trebui trimisa pe adresa de email contact@kalaharinewhope.org

Integrarea

Fie ca alegi sa te implici ca voluntar de acasa, fie ca doresti sa te implici pe teren, in Africa, ne dorim ca abilitatile tale sa fie puse in valoare. Echipa KNH este formata din o multime de oameni frumosi si proactivi in mod special din Romania, restul Europei, America, dar si din Namibia. Avem nevoie de oameni care odata cu detectarea unei nevoi sunt saritori in a o rezolva.  

pin icon red

Addresa

Grootfontein, P.O. Box 1373,
Omatako Valley, Road D3306,
Namibia

mail icon red

Scrie-ne

call icon red

Suna-ne

In Namibia: +264 67 687 007
In Romania: +40733 658 515

Intrebari adresate frecvent

Ai intrebari legate de voluntariat sau cum este viata in Namibia? In sectiunea de mai jos s-ar putea sa gasesti raspunsul. 

Se face o preselecție in prealabil al voluntarilor?

Da, iar pentru acesta trebuie să completați un chestionarul online https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeZgNVyEdJU2vANnvzYK086BkUE11lT5ahRX7HCZO6grNGxeA/viewform

Apoi urmează să dovediți că ați primit acceptul scris de la păstorul/duhovnicul d-voastră. Pentru acesta aveți un model sub formă de Scrisoarea de recomandare (aveți model atașat) care ulterior trebuie să fie trimisă pe adresa de email contact@kalaharinewhope.org.

Ce trebuie să fac pentru a ajunge în Namibia?

După ce ați fost acceptat (se va primi un răspuns telefonic) trebuie să vă obțineți următoarele acte: ultima diplomă de absolvire tradusă și legalizată la un notar public, cazierul cu specificația: Obținere vize Namibia, tradus și legalizat la un notar public, Copie după Pașaport conform cu originalul legalizată la notarul public și asigurare de călătorie/medicală pe toată perioada șederii în Namibia.

Apoi urmează să listați primele două pagini de la fișierul Application for Employment permit (fișier atașat) cu care trebuie să mergeți la un medic radiolog și să vă faceți un control radiologic și una la medicul de familie/psihiatru pentru un control psihiatric.

Ultimul pas este procurarea biletul de avion dus-întors, cu flexibilitate, date fiind și condițiile pandemice și lucrurile într-o continuă schimbare. Este necesar ca actele să fie obținute cu cel puțin 1 săptămână înainte de plecare.

În cazul în care se dorește să fiți însoțit de un minor (care nu este copilul tău), în drumul spre Namibia este necesară o declarație notarială prin care un părinte sau ambii părinți își exprimă acordul cu privire la ieșirea din tară a copilului lor minor însoțit de o terță persoană, respectiv, de către celălalt părinte, plus copiile după Cărțile de identitate ale părinților.

Este nevoie să te vaccinezi înainte să pleci în Namibia?

Namibia nu este o țară cu risc ridicat de boli mortale. În zona în care este amplasată baza de misiune Kalahari New Hope este o zonă deșertică, bolile se răspândesc mai greu, iar focarele de infecție nu sunt foarte puternice. Vaccinurile care sunt necesare în Namibia sunt vaccinurile care se fac atunci când ești copil (împotriva difteriei, tetanusului, rubeolei, rujeolei, hepatita B – aceste vaccinuri s-au realizat gratuit de către Guvernul României atunci când erai copil). Dacă se dorește totuși a se face vaccin se poate face vaccinul împotriva febrei tifoide și hepatitele. Împotriva malariei se ia tratament medicamnetos. Rog consult medical, în acest caz.

Este necesar testul PCR covid?

Da, este necesar să dețineți un test PCR negativ pentru covid, realizat cu cel puțin o zi înainte de călătorie.

Care este prețul unui bilet până în Namibia?

Prețul unui bilet dus-întors pentru a călători spre Namibia variaza în funcție de compania de zboar și de perioadă aleasă. Prețurile pornesc de la 450 Euro și pot ajunge până la 1000 Euro. La sume mai mari de 1000 de euro/bilet dus-întors, nu recomad procurarea acestuia, ci a se căuta alte variante.

Care ar fi site-urile de unde putem să ne cumpărăm biletele? Dar agențiile?

Unul din site-urile cele mai recomandate sunt momondo.ro. Pe acest site se pot căuta biletele mult mai ușor fiindcă site-ul este programat să caute în mai multe agenții și mai multe companii de călătorie. Compania cu care se călătorește spre Namibia la un preț accesibil este: Lufthansa, cu zbor direct Frankfurt – Windhoek. 

Atunci când considerați că aveți nevoie de suport pentru procurarea unui bilet, puteți lua legătura cu Cătălin Hora: 0744 673 233 sau sunați la Agenția Aerotravel: 0729 990 744 (Claudia Ghiurău).

Este nevoie de bilet de întoarcere?

Dacă ați mai călătorit în Nambia, și aveți dovada pe pașaprt, nu este necesar să aveți bilet de întoarcere. Dacă călătoriți pentru prima data, aveți nevoie de rezervare de întoarcere. Aceasta nu se realizează online, ci la agenție, și asta dacă cunoșteți pe cineva. Dacă nu, este bine să aveți bilet de întoarcere.

Cine are nevoie de viză pentru Namibia?

Guvernul Namibian oferă posibilitatea cetățenilor din țările* enumerate mai jos să fie scutiți de viză. Acestia vor primi permis de intrare pentru motive precum:

  • Vizitarea prietenilor dragi sau rudelor
  • Vacanța de sărbători
  • Tratament medical
  • Explorarea oportunităților de afaceri
  • Orice scop cu excepția angajării de orice fel

*Lista tărilor scutite de obținerea vizei:

Angola Armenia Australia Azerbaijan Belarus Belgia Botswanna Brazilia Canada Cuba Danemarca Finlanda Franta Germania Hong Kong Islanda Irlanda Italia Japonia Kazakhstan Kenia Kyrgystan Liechtenstein Lesotho Macau Malawi Malaysia Moldova Mozambique Olanda Noua Zeelandă Norvegia Portugalia Rusia Singapore Africa de Sud Spania Elvetia Suedia Tanzania Turkmenistan Ucraina Anglia SUA Zambia Zimbabwe 

Pentru că atunci când veniți ca voluntari în Namibia, voi nu sunteți turiști, aveți nevoie de viză. Viza pe care o primiți de la Guvernul Namibiei este viză de muncă doar la Kalahari New Hope (Work visa only to Kalahari New Hope). De aceea este recomandat să aplici pentru viză, chiar dacă ai dreptul să intri în Namibia pe motiv că ești turist.

Este necesară asigurarea medicală?

Da, este obligatorie pentru fiecare voluntar.

Cum se ajunge din capitală (Windhoek) până în baza de misiune Kalahari New Hope?

După ce aterizezi pe Aeroportul Hosea Kutako International Airport din Windhoek, ești așteptat de cineva cu o plăcuță pe care scrie KNH (Kalahari New Hope). Această persoană te va duce până în capitală, de unde vei lua o altă mașină, care te va duce până în baza Kalahari New Hope.

Recomandăm să îți cumperi o cartelă MTC când ajungi în Aeroport pentru a anunța dacă au apărut neprevăzute în călătoria dumneavoastră.

Cum este clima, pe sezoane, în Namibia?

Namibia întâmpină peste an două sezoane: sezonul uscat, iarna (Mai-Octombrie) și sezonul umed, vara (Noiembrie-Aprilie). În sezonul uscat temperaturile sunt între 0-5 °C peste noapte și 25-28°C peste zi, iar în sezonul umed, temperaturile sunt de la peste 45 °C ziua și 20-25°C peste noapte

Ce haine sunt recomandate pe perioada Octombrie-Mai (sezon ploios)?

Deoarece temperaturile sunt mai ridicate, se recomandă haine cât mai subțiri, de vară. Atât fetele, cât și băieții, trebuie să fie îmbrăcați decent. Este recomandat să aveți încălțăminte de ploaie.

Ce haine sunt recomandate pe perioada Aprilie-Septembrie (sezon secetos)?

Deoarece temperaturile sunt destul de scăzute pe seară, de la ora 18:00, este necesar să aveți haine de iarnă, dar pe care să le puteți da jos în timpul zilei când se încălzește.

Este nevoie să ne plătim cazarea și mâncarea?

Nu este necesar acest lucru. Cine are pe inima să ofere bani pentru aceasta, este liber să o facă, dar noi nu cerem acest lucru ca și condiție pentru a putea sta în bază.

Se poate face duș în bază?

Sigur că se poate face duș dacă vă aflați în bază. Dar dacă sunteți implicat în lucrarea de pe sate, acest lucru nu este realizabil… încă.

Se pot face cumpărături în bază?

Se pot face cumpărături săptămânal, dar nu personal. Cumpărăturile se realizează de responsabilul de cumpărături din bază!

În caz de urgență, se primește asistență medicală?

În caz de urgență, sigur că se primește asistență medicală.

În caz de sarcină, cum se procedează la naștere?

În cazul în care sunteți însărcinată și urmează să nașteți, se fac controale regulate în oraș la 150 km distanță de bază, iar când sunteți planificată să nașteți, veți fi dusă în oraș unde se realizează internarea. Pentru aceasta aveți nevoie de asigurare medicală, altfel costurile de spitalizare sunt ridicate.

Am tenul deschis la culoare. Cum mă pot proteja de soare?

În cazul în care aveți tenul deschis la culoare se recomandă cremele cu protecție solară cu un SPF >50.

Dacă știți că aveți probleme cu soarele și că faceți insolație foarte ușor, purtați pălărie sau batic tot timpul zilei. De altfel, dacă știți sigur că aveți stări de moleșeală fizică, vomă sau alte efecte adverse la soare, este recomandat să nu călătoriți spre Namibia în lunile Septembrie-Aprilie.

Sunt zile libere pentru activități personale?

Zi liberă este doar sâmbăta.

Se primesc arme?

Nu se primesc arme.

Este permis vânatul?

Este interzisă prin lege. Doar cu acordul Guvernului este permis vânatul, dar fiindcă se vine în misiune și nu în Safari, noi interzicem vânătoarea cu arme.

Ce hrană se consumă în baza? Se mănăncă animale vânate?

În bază se consumă mâncare românească, dar preparatele din carne sunt realizate din carne de zebra, girafă, antilopă Kudu și, în unele cazuri, vită. 

Pe sate se gătește la comun, și se mănâncă paste, orez, mămăligă, zacuscă, linte, conserve de ton, conserve de carne, s.a. Se mănăncă animale vânate, dar nu de noi, ci de la fermă.

Se poate aduce fildeș de elefant în Europa?

Nu este permis prin lege, decât dacă este declarant la vamă și se plătește o sumă destul de mare pentru acesta.

Sunt canibali în Namibia?

Nu sunt canibali în Namibia. Nu trebuie să vă faceți griji!

Este acces la internet și curent electric?

Accesul la internet este posibil, dar viteza este una redusă, date fiind condițiile de desert. Curent electric este în bază pe timp de zi, de la panourile solare, iar pe seară este mai limitat consumul din cauza acumulatorilor. Recomandăm ca internetul să fie utilizat cu moderație.

Se vorbește prin semne?

Nu se vorbește prin semne, dar dialectul lor este unul foarte complex. Tribul San (Bushmenii) folosesc click-uri, anumite sunete care însoțesc cuvintele. Pentru a putea să fii cât mai apropiat de ei, este de preferat să se învețe cuvinte din vocabularul lor.

Ce limbă se vorbește în Namibia?

Limba lor de bază este Afrikaans, care s-a format din combinația dintre olandeză, engleză și germană.

Preponderent se vorbesc limbile Engleză și Germană. Dacă intenționezi să fii voluntar pe termen lung, recomandăm să înveți limba Afrikaans. 

vreau sa devin
VOLUNTAR

Fie ca vrei sa te implici, fie ca esti doar curios cu privire la voluntariat sau la lucrarea desfasurata de Kalahari New Hope, simte-te liber sa ne scrii fie prin formularul adiacent, fie prin oricare alta metoda de comunicare ce o puteti gasi pe pagina de contact si in cel mai scurt timp posibil iti vom raspunde. 

3 + 15 =