Școala Kalahari New Hope

Școala Kalahari New Hope s-a înființat în anul 2009, și este acreditată după normativele Ministerului Educației din Namibia.
În cadrul școlii sunt înregistrați 198 de elevi, de la vârsta preșcolară până la clasa a 7-a.
În Namibia, anul școlar este împărțit diferit față de modelul românesc, astfel că începutul anului școlar e în Ianuarie, iar sfârșitul acestuia fiind în Noiembrie sau Decembrie. Împărțirea anului școlar în Namibia este în 3 trimestre, cu vacanțe care le despart, una fiind de 4 săptămâni și două de câte 6 săptămâni.
Aici, vacanța mare este între sfârșitul unui an școlar și începutul următorului.
Fiind una dintre primele școli din țară, în cadrul Școlii Kalahari New Hope se pune accent pe igienă, punctualitate, respect reciproc, și nu în ultimul rând, pe educația creștină, prin urmare, în fiecare dimineață, la începutul cursurilor, principiile creștine sunt învățate la timpul orei de închinare.
Copiii care participă la cursuri sunt majoritari boșimani care provin din zona localității vecine Omatako, aflată la distanță de câțiva kilometri de baza de misiune Kalahari New Hope.

Grădinița

Copiii între 3 și 5 ani sunt înscriși la grădiniță. Nivelul acestora educațional, în momentul când ajung să aibă primele contacte cu mediul școlar, este unul foarte scăzut. Copiii nu cunosc lucrurile de bază, cum ar fi: culorile, cifrele, unii nici elemente ale comunicării verbale. Prin urmare, pe parcursul participării active la orele din timpul grădiniței, copiii vor fi învățați aceste lucruri de către personalul însărcinat pentru aceasta.

Clasa Zero

Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani sunt preluați de la grădiniță, de unde au deprins câteva cunoștințe și de Limba Engleză, astfel comunicarea cu ei și transmiterea de informații este mai ușoara pentru profesor. În clasa 0 vor fi învățați într-un mod mai complex, corespunzător cu vârsta lor, noțiuni de baza, astfel ca tranziția între grădiniță și clasa 1 să fie mai ușoară.

Clasa întâi

Nivelul clasei întâi este mai crescut față de cel al clasei 0. Aici copiii vor avea materialul de învățare structurat pe mai multe materii: Engleză, Matematică, Arte, Muzică, Educație fizică, Stiințe ale naturii și Religie. Aici copiii îl pot avea ca și exemplu concret pe profesorul Jacob, un tânăr boșiman, care și el, la rândul lui, a urmat cursurile din cadrul Școlii Kalahari New Hope. Rezultatele lui au fost unele foarte bune, astfel că a ajuns capabil să predea în școala. Atât pentru copii, cât și pentru părinți, Jacob este o dovada că se poate.

Clasa a II-a

La acest nivel, copiii au întâlnit deja termeni și noțiuni de baza ale materiilor care sunt conform cu programa Ministerului Educației din Namibia, pe care le-au studiat și în clasa 1. Dar, odată cu vârsta în creștere a copiilor, și nivelul cunoștințelor este în creștere.

Clasa a III-a

Materiile învățate la acest nivel sunt aceleași ca și în clasele anterioare, dar nivelul, evident, crescut. Ca o recompensa a faptului că învață sau nu absentează, copiii primesc puncte bonus numite “dolari” Kalahari New Hope, cu care, la sfârșitul fiecărui trimestru școlar își pot achiziționa diferite articole dintr-un “magazin” organizat și creat de școală special în acest scop. Printre altele, copiii își pot achiziționa rechizite, haine și jucării.

Clasa a IV-a

Clasa a 4-a vine cu un plus de materii față de cele studiate în anii anteriori. Astfel că în programa lor școlară se adaugă Istoria, Geografia, Studiul limbii Afrikaans și Cursul Practic de Agricultura. Printre copiii care studiază în Școala Kalahari New Hope, în clasa a 4-a se pot vedea rezultate îmbunătățite aduse de copii.

Clasa a V-a

Pe lângă toate materiile pe care elevii le studiază, în clasa a 5-a este adăugată în programa și materia numită “Științe Sociale”. Când ajung la acest nivel copiii au deja vârste de preadolescenți și încep să își pună anumite întrebări și să observe schimbările din jurul lor. De exemplu, de când tatăl unui copil despre care se zicea că este “neascultător și leneș” s-a întors la Domnul, schimbarea în viața lui, a lui Make, este vizibila și este un motiv de încurajare atât pentru colegii lui, cât și pentru profesori. Lucrul acesta dovedește clar că acești copii nu au nevoie doar de educație, au nevoie și să le fie propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu, lor și familiilor lor.

Clasele a VI-a și a VII-a

Copiii realizează adevărurile din Scriptura care le sunt transmise și Dumnezeu schimbă viețile acestor adolescenți. Pe plan educațional, materiile predate la școală ating un nivel al cunoștințelor mai ridicat față de anii anteriori. Materia care face cel mai mult diferența între elevi este Matematica, astfel se poate observa talentul sau anumite dificultăți în a fi rezolvate exerciții.
Clasa a 7-a marchează sfârșitul drumului unui școlar, de la nivelul de a nu ști să vorbească, până la a fi capabil să gândească după anumite principii dobândite, să facă calcule, chiar să fie capabil să facă anumite treburi practice care țin de îndemânare. Prin copiii care ajung în clasele de final se poate vedea cum Dumnezeu, prin voluntari, profesori și misionari transformă, încurajează și schimbă copiii din Kalahari.

Școala profesională

Există un proiect ca în următorii doi ani să se înceapă o școală profesională.
În cadrul acesteia, elevii se vor specializa ca zidari, fermieri, lăcătuși etc. Trebuie menționat că unii dintre muncitorii din proiectul nostru stăpânesc deja aceste meserii, fiind o sursă de inspirație pentru copiii lor și nu numai.

Bucătărie

Croitorie

Construcții civile

Grădinărit

Amenanjări interioare

Confecții metalice

Sudură

Mecanică

Electrician

Pictură

Sculptură

Artă