Proiecte sociale

Agricultură în deșert

În 2009 când am ajuns în zona Kalahari, tot acest teren a fost împanzit de tufe și scai, nefiind accesibil pentru nimic.

Am început să defrișăm această zonă prin tăierea tufelor și scoaterea rădăcinilor acestora (care de multe ori erau mai mari decât coroana tufei vizbilă la suprafață) pentru pregătirea terenului. Toată această muncă a fost una titanică, luând mult timp și energie în condiții de temperatură ridicată.
După finalizarea defrișării am început desțelenirea pământului pregătindu-l pentru o grădină de legume și zarzavaturi. Mai apoi am împrejmuit toată această suprafață cu un gard, pentru protecția culturilor împotriva prădătorilor și a animalelor sălbatice din zonă.

În grădină cultivăm o gamă largă de legume, fructe și zarzavaturi: varză, varză chinezeasca, roșii, ardei, castraveți, dovleci, morcovi, pătrunjel, mentă, fasole, cartofi dulci, vinete, struguri, meri, frăguțe, floarea soarelui, lebeniță, ridichi, conopidă, gulie. Toate aceste produse din grădină sunt folosite pentru hrana zilnică a copiilor din școală și a voluntarilor.

În baza KNH există doar o fântână săpată la aproximativ 180m adâncime, care aprovizonează localnicii, baza, școala și grădina. Din cauza consumului mare de apa în toate aceste proiecte, actuala grădină are doar aproximativ 2 hectare și suplinește doar nevoia de hrană pentru copii din cadrul școlii și voluntarii KNH, însumand un număr aproximativ de 200 persoane.

Această grădină va fi extinsă în momentul în care vom avea posibilitatea să forăm înca o fântână.

Creșterea animalelor: oi, capre, găini, măgari, vaci

Creșterea animalelor în KNH a început prin donația către localnici de găini, oi, capre și măgari.

Actualmente proiectul are câteva capre, măgari, vaci și găini cu ajutorul cărora se suplinește proiectul susține un copil, datorită faptului că susținerea unui copil în școala KNH implică costuri mari, aportul celor care susțin un copil nu este îndeajuns, de aceea am căutat să suplimentăm această nevoie prin proiecte de agricultură și creșterea animalelor.

Construcții, confecții metalice

În zona Kalahari bushmanii locuiesc în colibe de paie, acestea nu fac față situațiilor dificile din perioada de iarnă când temperaturile scad noaptea până la -10grade, iar vara temperaturile urcă la peste 50grade.

Tot acest context face ca foarte mulți localnici să fie bolnavi de TBC și alte boli grave. În acest sens voluntarii KNH au dezvoltat o modalitate de a construi case la costuri mici oferind condiții decente.

Am învățat să construim cărămizi din pământ amestecat cu paie, învățându-i ulterior și pe localnici.
S-au construit deja mai multe case destinate famililor de bushmani și în același timp s-au construit 6 căsuțe cu o cameră pentru profesori și 3 căsuțe cu două camere pentru voluntari. Aceste case au acoperiș și terasă din tablă zincată.

S-au construit 3 clădiri de școală, care găzduiesc cele 7 clase. Aceste clase sunt dotate cu mobilier și toate lucrurile necesare pentru o bunș desfășurare a învățământului. Respectând cerințele ministerului educației din Namibia, au fost construite câteva săli necesare școlii: garderobă, bibliotecă, sală profesorală și birou directorial. Înca mai sunt anumite cerințe în ceea ce privește dotarea școlii, pe care trebuie și dorim să le efectuăm în viitorul apropiat.

La construirea acestor case au fost implicați și bushmenii, astfel că au învățat și ei să facă cărămizi, să sape fundații, să zidească, să tencuiască, să traga șape, să vopsească, să confecționeze acoperișuri metalice etc.

În Iunie 2014 s-a început săparea celor 5 bazine pentru creșterea peștilor telapia.

I-am învățat pe cațiva bushmeni cum să confectioneze mese, scaune și alte obiecte din lemn.

Construcții

Bazine pentru apă

Croitorie

Avem voluntari care sunt implicați și în proiectul de croitorie.

Prin acest proiect au fost realizate: perdelele din cadrul scolii și din casuțele construite, fețe de masă, penare, ghiozdane, șorțuri, diferite piese de îmbrăcăminte pentru copii și voluntari.

Bucătărie, arta culinară

Școala KNH are o cantină unde aproximativ 200 de persoane mănâncă zilnic, dimineața, dupămasa și o parte dintre ei seara. Mâncarea este preagatită în bucataria cantinei de către Cornelia Pater, aceasta primind ajutor din partea localnicelor Estera și Maria.

O parte din produsele folosite în prepararea mâncării provin din grădina KNH, restul produselor sunt cumpărate din Grootfontein, primul oraș situat la 160km.

Localnicele au fost învățate să prepare diverse sortimente de mâncare, majoritatea fiind noi pentru ele, aducând încantare și deliciu acestora.

Mecanică

Pe o parte dintre localnici i-am învățat să repare tot ce ține de întreținerea bicicletelor, în același timp i-am învățat lucruri de bază în ceea ce privește mecanica auto.

Crafturi

Toți localnicii au fost încurajați să creeze diferite obiecte artizanale, coșulete, farfurii împletite, lănțișoare și tot felul de lucruri cioplite, obiecte care ajung să fie oferite cadou celor care ne vizitează. În schimbul acestor lucruri proiectul le donează mâncare și îmbrăcăminte.